Mikor jöttek vendégségbe hozzánk Kismarosra, besegítettem Anyósomnak a sütésbe. Ezt a receptet készítettük el, nem volt olyan vészes, drága se, de viszont olyan puha és lágy volt a tésztája. Nyami!
Le is írtam magamnak is, hogy majd otthon elkészíthessem egyedül is. Így már macerásabb volt a tészta felcsavarása meg miegymás, de sikerült. Ráment vagy 1-2 órám. De remélem megérte, majd hétvégén kiderül, hogy a kóstoló "hadseregnek" ízleni fog e. :D
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 5 dkg élesztő,
- 2 tojás sárgája,
- 2 ek. olaj,
- pici só,
- 1 ek. cukor,
- tej.
Töltelék:
- 3 ek. porcukor/szőlőcukor,
- 3 ek. kakaó,
- 5 dkg vaj,
- 5 dkg margarin,
- 2 dl vaníliás tej (2 cs. van. cukrot is feloldhatunk a tejben).
Elkészítés:
1. Az élesztőt megfuttatjuk a tejben, hozzáadjuk a liszhez, a többi hozzávalóval összekeverjük, lecsukjuk a kelesztő tetejét, kelesztjük.
2. Ha kész, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, az olvasztott vaj és margarin keverékének felével meglocsoljuk.
3. Megszórjuk a cukros kakaóval, feltekerjük és ujjnyi szeletekre vágjuk.
4. A tepsibe szorosan egymás mellé tesszük.
5. Meglocsoljuk a maradék vaj-margarin keverékével, kisütjük. (kb. 25-35 perc alacsony hőfokon)
6. A sütés vége felé megkenjük a tetejét a forró vaníliás tejjel.
Igen jól látható, hogy én 2 tepsinyit csináltam, dupla adagot, a nagy "kóstoló csapatra" való tekintettel. :)
Észrevételeim, javaslataim:
- Több kakaóval készítettem most, mert múltkor nem volt elég, viszont így felszeletelésnél és a tepsibe helyezésnél kiszóródott belőle egy része.
- Nem kelesztő edényt használtam, így nem is kelt meg annyira, mint múltkor. (majd beszerzek egyet, vagy máskor a kenyérsütőgépemet kéne használnom XD kiment a fejemből készítésnél)
- A tojás fehérjét fel tudjuk használni majd más süteményekhez, rakjuk be a hűtőbe.
Mivel a kakaót szőlőcukorral kevertem össze (ami nagyon eltér édességében a porcukortól), így nem lett édes egyáltalán. :( Cukrot rászórva, vanília pudinggal érdemes megenni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése