2012. augusztus 31., péntek

Kakukkfű


Most egy kicsit eltérőbb lesz ez a bejegyzés az előzőektől, de igazán hasznos iromány a kedvenc fűszeremről, ízesítőmről a kakukkfűről. :)

Thymus vulgaris
Az egyiptomiak ismerték fertőtlenítő és tartósító hatását. A középkorban a hölgyek legbátrabb lovagjaiknak kakukkfű és méhek képével kihímzett keszkenőt ajándékoztak. A kakukkfű a megtisztulás, a bátorság szimbóluma.
Gyógyhatása: fertőtlenítő, lázcsillapító, bélféregűző, bőrvörösítő, köhögéscsillapító, étvágytalanság ellen, görcsök ellen, gyomor- és bélpanaszok enyhítésére, nyákoldó.
Felhasználása: szószokba, sajtos ételekbe, levesekhez, főzelékekhez, pástétomokhoz, burgonya- és gabonaételekhez.
Harmonizál: fokhagymával, vöröshagymával, korianderrel, pirospaprikával, curryvel, szerecsendió virággal, feketeborssal, petrezselyemmel, majorannával, rozmaringgal.

Apukámmal majdnem minden évben szoktunk szedni, és megpróbáljuk beosztani 1 évre, ugyanis csak évente terem. Legutóbb is jó nagy zacskóval szedtünk, de nekem vészesen fogy. Nemrég daráltam megint egy kis üvegcsébe, nagy becsben tartom, és próbálom beosztani. Én sültkrumplihoz imádom! :)
A boltban kaphatótól gyökeresen eltér az erdőben található kakukkfű. Szerintem sokkal aromásabb, ízletesebb, illatosabb. Na meg sokkal jobb, hogy magamnak darálom! :) (mint a kávét :D)


Bizony, 2 féle van, mivel le szoktam szitálni, és így a szárazabb, keményebb részeket nem kell megrágdosnom. Na de ha elfogy a "finomított" kakukkfüvem, biztos ráfanyalodok a nagyobb szemcsésre, és elhasználom. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése