2012. november 18., vasárnap

Gyümölcsök

Igen, ez egy kicsit más bejegyzés lesz, de azt gondolom, hogy erre is érdemes kitérni.
Számomra nagyon fontos sok zöldség és gyümölcs fogyasztása. Egészségesek, finomak, tele vannak vitaminokkal.
Minden nap igyekszem minimum egy darab gyümölcsöt elfogyasztani. Szerintem ezzel is már teszek valamennyit az egészségemért.
Van amikor viszont több gyümölcs kerül az asztalra, ilyenkor "dőzsölünk". :)

Amiket múltkor fogyasztottam: 
- alma,
- szőlő,
- kivi,
- mandarin.

Alma: Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben. A B-vitaminok nagyon jó hatással vannak az emésztésre, mivel serkentik, elősegítik a táplálék felszívódását.
Gyógyhatása:
Habár C-vitamin tartalma jóval csekélyebb mint például a narancsé vagy a citromé, mégis a benne lévő ásványoknak köszönhetően nagyon jó hatásai vannak az emésztőrendszerre. Fontos hatóanyaga még a pektin, ami vízben oldva kocsonyás zselét alkot, valamint a héja cellulóz része, aminek béltisztító hatása van.
Alacsony vércukor esetén is hatékony, fogyasztása pótolja az ilyenkor szükséges glükózt.
Szőlő:   
A szőlő a szervezet számára emésztés nélkül közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltat, ezért kúraszerűen különösen ajánlható: vérszegénységre, idegrendszeri problémára, fizikai gyengeségre, lábadozás idején, székrekedésre, aranyérre, mindenféle gyulladásos megbetegedésre, májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre egyaránt. 
A szőlőnek nagy a tápértéke és fontos szerepe van a megelőző és gyógyító diétákban. Kitűnő energiaforrás, amelyből a szervezetben nagyon gyorsan szabadul fel a kalória. 
Cukrai jól hatnak az izommunkára, különösen a szívizomra. A szőlőt hatásosan alkalmazhatjuk: hörgőasztmánál, idült hörghurutnál, tüdőtágulatnál, szívbetegségeknél, a vese, a máj és a gyomor betegségeinél.
 
Igen nagy a vértisztító és az idegeket erősítő hatása, remek izomregeneráló táplálék. Kedvezően hat a gyomor- és a bélrendszerre. Gyógyítja a belek betegségeit, fokozza az epeelválasztást, és nagyobb mennyiség a vizelet savasságát is jelentősen csökkenti. A szőlő vízhajtóként és izzasztóként is hat, és ezáltal méregtelenít.


Kivi:
Némi A-, nagy mennyiségben B-, C- és K vitaminokat, valamint természetes antioxidánsokat, makró- és nyomelemeket tartalmaz.
Napi három kivi fogyasztása 15 Hgmm-el csökkenti a magas vérnyomást, ami igen jó eredménynek számít még gyógyszerek esetén is.

Mandarin:
Emésztést elősegítí; Hörghurut és asztma gyógyítására is használják, köptető hatása miatt.
Hasmenés és vérhas esetén hatásos a mandarin leve. Láz esetén is segít, hogy a szervezet ne száradjon ki.
A mandarin héjának főzete csökkenti a vércukorszintet.
C-vitamin tartalma révén jótékony hatású meghűlés ellen. A mandarinban lévő C-vitamin hozzásegít az általános erőnléthez.
A-vitaminja a gyulladások maradványait küzdi le. A bioflvonoidoknak köszönhetően hatásos baktérium- és vírusölő, valamint eredményesen gátolja testünkben a vérrögképződést. Immunerősítő és természetes antioxidáns.
A benne található fitoösztrégennek köszönhetően meggátolja, illetve késlelteti a szervezetünkben kialakuló hormonelégtelenséget.
 
A mandarin további jótékony hatása a koleszterinszint-csökkentés, de segít a vér és a máj megtisztításában is. Vérzéscsillapító hatása is van.


Úgy szeretem a legjobban elfogyasztani őket, hogy mindet szépen előkészítem: az almának kivágom a magházát, szeletekre vágom; a kivit meghámozom, összevágom; a mandarint meghámozom és gerezdekre szedem. (Najó, azért a szőlőt nem szedegetem le előre a fürtről. :D)


Forrrások: wikipédia, naturalpatika, bulvaros

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése